Коцељева

 Општина

 Привреда

 Сервиси грађана

 Инфо

 Друштво

 Коцељевачке новости


 Цркве
 

ЦРКВА СВЕТОГ КОНСТАНТИНА И ЈЕЛЕНЕ

      Црква у Коцељеви подигнута је 1869. године. Прва литургија је одслужена 1870. године на Божић. Цркву је 1910. године осветио владика шабачковаљевски Сергије. Први свештеник био је Љубомир Бабовић, чијим залагањем је овај свети храм и подигнут. На месту свештеника, Љубомира Бабовића је заменио његов син Михаило Бабовић. За време I и II светског рата црква је у више наврата бивала оштећена, а нарочито 1941. године када је у њеној непосредној близини пала бомба. У ратном периоду између 1912-1918 године црква је била претворена у магацин.

      Услед пожара који је избио зидови цркве су поцрнели, а од црквеног инвентара ништа није остало. По доласку српске војске црква је обновљена 1932. године. 2000. године, црква је прославила 130 година постојања, када је и урађено и доста тога на плану њене обнове. Службу је одржао епископ Лаврентије и свештенство посаво-тамнавско. Велику помоћ пружили су манастир Каона, црквена општина Ваљева, општина Коцељева и многи православни верници.

 

ЦРКВА У ЦРНИЉЕВУ

      Све до 1838. године Црниљево није имало своју цркву. Заузимањем тадашњег свештеника Јована Поповића саграђена је црква од слабог материјала и покривена даском. Ова стара црква служила је све до 1894. године, када је као стара и склона паду затворена. Црква је освежена 21. августа 1910. године, а осветио ју је тадашњи еписког Сергије. Садашњи иконостас направљен је 1963. године, када га је и осветио тадашњи епископ Јован.

1970. године подигнут је црквени дом, а исте године осветио га је владика Јован.
1994. године ѕа прославу 100 година цркве урађене су фреске у храму и обновљена је звонара, а такође је урађена и расвета око цркве и асфалтиран прилаз цркви од главног пута. Прослави је присуствовао епископ Лаврентије.
2002. године саграђена је мала црквица за паљење свећа са киоском за продају, а осветио ју је епископ Лаврентије.
Овој цркви припадају и села Доње Црниљево, Галовић, Градојевић и Голочело.

 Пројекти у реализацији
- exchange3 -

Питајте председника

Стратегија развоја

Матичар

Курсна листа

Временска прогноза

Телефонски именик

Број посетилаца
website-hit-counters.com

Ред вожње

 

www.koceljeva.gov.rs
Улица Немањина 74, 15220 Коцељева
тел: +381 556 355 факс: +381 556 587