Насловна                    
 
На семинару о глобалној заштити животне средине у Цириху одржаном 1993. године подручје Општине Коцељева било је обележено јарко црвеном бојом као територија на којој постоје велике количине загађености животне средине. Разлог за то је географски положај и климатске карактеристике подручја општине Коцељеве, које упичу на постојеће процене угрожености наведеног дела територије и становништва које на њему живи.С обзиром да је у питању брежуљкасти предео са великим планинским масивима у залеђини и ветровима из правца севера и истока, комплетна ваздушна маса загађења великих индустријских загађивача из правца Београда, Обреновца, Панчева, Шапца и Колубарског басена, доспевају на подручје посаво-тамнаве, односно Коцељеве. Лаички речено, загађења која овим путем доспевају на територију Коцељеве не би била забрињавајућа да ветрови који дувају нису слабог интензитета и практично немају снаге да савладају поменуту природну препреку, те комплетан њихов садржај остаје управо над Коцељевом.
Један од највећих проблема Коцељеве и Коцељевчанаје биљка-коров, познатија као амброзија. Полен од амброзије изазива тешка алергена обољења-у првом реду астму и многа кожна обољења, ствара и велике поремећаје у циркулационом систему. Амброзија је биљка(коров) која је у хуманитарној помоћи из Америке стигла у Европу после II светског рата, и то у Мађарску и Француску, а онда се путем ветра почела ширити и даље по Европи. Због овакве ситуације све земље у Европи донеле су закон да се почне са уништавањем тог по људе опасног корова. Амброзија цвета од августа до октобра, и врло је отпорна. Њене семенке и корен преживљавају најјаче зиме и суше.Најбољи начин уништавања амброзије је копањем и вађењем корена.
 
 
Еколошко удружење "За спас лопте" основано је у октобру 1977. године. Регистровано је у Коцељеви, Беогрду и у Аустрији, где је и добијен назив удружење. Ради на подручју Коцељеве, на Републичком нивоу сарађује са невладиним организацијама. Удружење има 200 регистрованих чланова који марљиво обављају све постављене задатке. У сарадњи са децом удружење је покренуло доста акција, као што су сакупљање батерија, неонских сијалица, сакупљање картона и у више наврата чишћење река Тамнаве и Раснице.
 
 
gallerien photos videos free fotos kostenlose abspritzen chat filme bilder geschichten chat