Коцељева

 Општина

 Привреда

 Сервиси грађана

 Инфо

 Друштво


 Kultura

ЦЕНТАР ЗА КУЛТУРУ "ЈАНКО ВЕСЕЛИНОВИЋ" КОЦЕЉЕВА

 

Јанко Веселиновић

 

Центар за културу ,,Јанко Веселиновић“ Коцељева јесте једина институционална установа културе на територији општине Коцељева. Налази се у центру града Коцељеве, у улици Немањиној бр. 70.
Ову установу културе чине три сегмента њене делатности: организационо-културна; музејска; и библиотечка делатност, са осам запослених радника.
За одвијање сваке од наведених делатности обезбеђени су посебни архитектонски објекти у зависности од специфичности дате делатности која се у њему обавља.
Данашњи Центар за културу потиче јос од далеке 1933. године. Наиме, те године је (5. августа), у Коцељеви званично основано Културно-просветно друштво ,,Занатлија”, које је са великом успехом радило све до поцетка ИИ Светског рата, када због објективних околности престаје са радом, да би 1955. године, Друштво поново почело са радом кроз оснивање своје ,,читаонице” смештене у тадашњу тзв. ,,Малу школу“ из 1880 године и тзв. ,,Стару школу“ из 1901. године.

 

КУД ,,Занатлија“ у Коцељеви из 1932. године

 

Из ове ,,читаонице“ је 1962. године настао ,,Раднички универзитет Коцељево” сместен у ова два објекта, а делаовао је као установа ,,за свестрано, перманентно образовање, васпитање и културно уздизање радних људи и грађана”
1973. године Раднички универзитет Коцељево мења своје име у: Народни универзитет ,,Јанко Веселиновић” Коцељева са основним делатностима: културно-образовном, библиотечком и са ,,Завичајном збирком музејске грађе”. Народном универзитету додељен је тада и новоизграђени Дом културе у Коцељеви.
Народни универзитет Коцељева је, у оквиру своје музејске делатности, 1990. године формирао своју Завичајну збирку у сарадњи са Народним музејом из Шапца, који је и тада био територијално надлезан за подручје општине Коцељева.
Исте, 1990. године, Народни универзитет Коцељево, мења свој назив у: Центар за културу и образовање ,,Јанко Веселиновић” Коцељева, са основним делатностима: културно-образовном, библиотечком, музејском, и делатностима осталих услуга. Своје ново име Центар је добио по чувеном српском књижевнику који је дуго година службовао и писао у Свилеуви и Коцељеви, па чак и једно кратко време био и председник општине Коцељева.

 

Дом културе у улици Милована Глишић бр. 1, у Коцељеви

 

1997. године, Центар за културу и образовање Коцељева, мења свој назив у: Библиотека ,,Јанко Веселиновић” Коцељева, (како се и данас зове), са основним делатностима: библиотечком, новинско-издавачком, издавачком, музеји–галерије и збирке, сценско-музицком, и осталим културно-уметницким делатностима, затим, делатностима изнајмљивања филмова и видео касета, приказивањем филмова, и радио станица, док су јој допунске делатности: образовна, издавање пословног простора и организација рада дискотека.

 

Библиотека ,,Јанко Веселиновић“ Коцељева у улици Немањина бр. 70, смештена је у некадашњој
тзв. ,,Малој школи“ подигнутој 1901. године

 

Библиотека ,,Јанко Веселиновић“ Коцељева данас у свом фонду чува око 30.000 књига

 

Од 2003. године (Решењем министарства културе Р. Србије), формиран је Завичајни музеј у саставу Библиотеке ,,Јанко Веселиновић” Коцељева који је смештен у тзв. ,,Малу школу” из 80-тих година XИX века, док се у згради школе из 1901. године, данас, налази смештена Библиотека ,,Јанко Веселиновић” Коцељева.

 

Завичајни музеј Коцељева смештен је у улици Немањина бр. 70, у згради некадашње тзв. ,,Мале школе“ подигнуте још око 1880. године у којој је био учитељ и наш чувени књижевник Јанко Веселиновић

 

Завичајни музеј Коцељева прикупља, чува, излаже и публикује неколико хиљада вредних експоната
са територије општине Коцељева, од којих су неки по својој историјској и културно-уметничкој
вредности јединствени у оквирима целокупне прошлости Балкана

 

Тренутно је покренута иницијатива у Скупштини општине Коцељева да се овој установи културе врати њен најпримеренији стари назив: Центар за културу и образовање ,,Јанко Веселиновић“ Коцељева.

Адреса:
Библиотека ,,Јанко Веселиновић ” Коцељева
Немањина бр. 70
15220 Коцељева

Телефони:
+381 (0)15 556 635 Централа
+381 (0)15 558 082 Музеј

Факс:
+381 (0)15 558 082

E-mail:
Biblioteka_koc@ptt.rs

 


Пројекти у реализацији
- exchange3 -

Питајте председника

Стратегија развоја

Матичар

Курсна листа

Временска прогноза

Телефонски именик

Број посетилаца
website-hit-counters.com

Ред вожње

 

www.koceljeva.gov.rs
Улица Немањина 74, 15220 Коцељева
тел: +381 556 355 факс: +381 556 587